Dessert/ Recepten

Gezonde Bieten-Cacao cupcakes

Natuurlijk zijn cupcakes die echt lekker zijn nooit echt gezond. Toch denk ik dat ik een recept heb gevonden dat de smaaktest kan doorstaan en niet al te dramatisch is voor de lijn. Het geheim? Er zitten bietjes door deze chocoladeachtige cupcakes. Krijg je meteen je groenten binnen. Als je ook nog volkorenmeel gebruikt dan durf ik zelfs te stellen dat dit best een gezonde snack is. Voor de topping op de foto is een chocoladeganache gebruikt, maar ik denk zelf dat de roomkaasfrosting lekkerder is. Die staat dus in het recept geschreven. Voor het versieren gebruik ik meestal een spuitzak met gekarteld of glad opzetstukje. Winkels als de hema of wibra hebben de wegwerpversies hiervan met verschillende opzetstukjes vaak in het assortiment, dan kun je het zelf een keer uitproberen. Eet smakelijk!

Belangrijk is dat je van alles in dit recept naar eigen inzicht aan kunt passen. Gebruik bijvoorbeeld normale bakmeel of volkoren tarwemeel of speltmeel als je dat lekkerder vindt. Of vervang de zonnebloemolie voor een ander soort vet, koolzaadolie of gesmolten boter bijvoorbeeld. Zo kun je er én lekker je eigen draai aan geven, maar ook aan je dagelijkse groente-intake werken. Succes!

Bieten-Cacao cupcakes

Gebak
Serves: 12
Prep Time: 30 minuten Cooking Time: 25 minuten Total Time: 55 minuten

Ingredients

  • 120 ml zonnebloemolie
  • 120 gram volkoren boekweitmeel
  • 0,75 theelepel baking soda
  • 40 gram cacaopoeder
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 160 gram gekookte, gepureerde rode biet
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille essence
  • 100 gram roomkaas
  • 50 gram poedersuiker
  • 30 ml slagroom

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 175 graden

2

Roer de suiker, baking soda, het meel en de cacao in een grote kom door elkaar

3

Mix in een kom de bieten, eieren, vanille en olie tot een homogene substantie

4

Maak een kuiltje in de kom met droge ingrediënten en giet hier de substantie in

5

Roer voorzichtig met een pollepel alle ingrediënten door elkaar, roer net zo lang tot er geen klontjes meer inzitten

6

Verdeel papieren cupcakevormpjes over een bakplaat of in een grote cupcakevorm

7

Schep met een lepel beslag in de vormpjes, vul ze voor ongeveer tweederde

8

Bak de cupcakes 25-35 minuten in de oven, check met een sate-prikker of ze gaar zijn

9

Doe de roomkaas in een kom en klop deze met een mixer tot er geen klontjes meer in zitten

10

Voeg de poedersuiker toe aan de roomkaas en roer dit voorzichtig door elkaar, mix daarna nog even

11

Giet de slagroom erbij en mix dit goed door de frosting

12

Als de cupcakes afgekoeld zijn kun je ze met frosting versieren

Misschien vind je dit ook leuk