Dessert/ Recepten

Basis Koekjes

Een van mijn guilty pleasures is bijzondere cupcake vormpjes en uitstekers voor koekjes verzamelen. Noem een gelegenheid, ik heb er waarschijnlijk een bijpassende uitsteker of themavormpje voor. Het vervelende aan koekjes is dat je vaak moet kiezen tussen een bijzondere smaak, knapperigheid of een koekje dat mooi in de vorm van het uitsteekvormpje blijft bij het bakken in de oven. Een aantal jaar geleden kwam ik dit recept tegen in een boek van Nigella Lawson, het is even briljant als simpel. De basis is een cakebeslag waar je gewoon 2x zoveel bloem bij doet. Dan heb je opeens een koekje dat verrassend goed in vorm blijft en lekker smaakt. Mocht je dus een berg mooie of speciale vorm koekjes willen bakken dan raad ik dit recept van harte aan.

Leuke tip: maak er ook eens lingeriekoekjes van! Je gebruikt dan een hartjesuitsteekvorm en kan met fondant, glazuur en chocolade aan de slag om hier ondeugende koekjes van te maken. De meeste supermarkten hebben tegenwoordig voorverpakte versierpennen voor op gebak, die zijn hier uitstekend voor te gebruiken. Zie de foto’s voor inspiratie.

Lingeriekoekjes

Basis koekjes

Gebak
By Nigella Lawson Serves: 20-30 koekjes
Prep Time: 30 minuten Cooking Time: 10 minuten Total Time: 40 minuten

Ingredients

  • 90 gram zachte boter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille essence
  • 200 gram bloem
  • 0.5 theelepel bakpoeder
  • 0.5 theelepel zout

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

2

Mix de boter en suiker door elkaar tot het een bleek en luchtig mengsel is.

3

Doe het ei en de vanille erbij en mix dit kort.

4

Meng in een aparte kom de bloem, het bakpoeder en het zout.

5

Voeg het bloemmengsel toe aan het boter-suiker-eimengsel en roer met een spatel stevig door elkaar. Voel aan het deeg, als het te kleverig is moet je nog wat bloem toevoegen.

6

Rol het deeg tot een platte schijf en wikkel dit in plasticfolie. Leg het deeg een uur in de koelkast om te rusten.

7

Bestuif je werkblad met bloem en leg hier de schijf deeg op. Rol de schijf met behulp van wat bloem uit tot ongeveer 0.5 centimeter dikte.

8

Steek er verschillende vormpjes uit en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat. Houdt voldoende afstand tussen de koekjes zodat ze niet aan elkaar vast bakken.

9

Van het deeg dat je overhoudt kun je nogmaals een bal maken en uitrollen en weer koekjes uitsteken. Van het deeg dat nu overblijft kun je met de hand nog wat koekjes vormen. (Anders werk je er teveel bloem doorheen en worden ze taai.)

10

Bak de koekjes 10-15 minuten goudbruin in de oven. Laat ze op de bakplaat of een rooster afkoelen, ze kunnen nog een beetje zacht zijn.

11

Als de koekjes afgekoeld zijn kun je ze versieren.

Misschien vind je dit ook leuk