Dit is een recept voor pasta gevuld met een mengsel van boerenkool, zongedroogde tomaten, rode ui, hazelnoten en mozzarella. Het is het resultaat van een grapje, namelijk een gerecht bedenken met allerlei ingrediënten die Danny niet lekker vindt. Dat is nu een van zijn lievelingsgerechten. Ik loods je hier door de stappen heen maar als het niet lukt dan moet je maar een keer langskomen dan maak ik het voor je.
We beginnen met het deeg voor de pasta. Het recept is simpel, gewoon de regel van 1 volgen: 100 gram bloem, 1 ei, 1 eetlepel olijfolie en 1 theelepel zout per persoon. Ik leg het bergje bloem op mijn werkblad en maak er met een vork een kuiltje in dat groot genoeg is voor de eieren. Dan gaan eerst het zout en de olijfolie in het kuiltje en daarna alle eieren. Klop de eieren los met de vork en neem steeds een beetje bloem van de randjes mee. Als bijna alle bloem is gemengd met de eieren begin je te kneden met je handen. Maak je geen zorgen als het deeg nog erg plakt, na een tijdje zal het meer samenkomen en elastischer worden. Kneed ongeveer 10 minuten tot je een soepel en elastisch deeg hebt, als het dan nog plakt kun je wat bloem toevoegen. Als het juist te stug is maak je je handen nat onder de kraan en kneed je wat water door het deeg. Het deeg moet eruit zien als de bal deeg op onderstaande foto. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het minimaal een half uur in de koelkast rusten. Langer kan altijd, pastadeeg is ook prima in te vriezen.
Voor de vulling rooster je de hazelnoten goudbruin in een pannetje op laag vuur. Pas op dat ze niet verbranden! Verder gebruik ik het liefste verse, gewassen en voorgesneden boerenkool (eventueel zelf ingevroren), die bevat minder vocht dan diepvriesboerenkool. Als je ze kunt vinden zou ik half zongedroogde tomaatjes gebruiken, die zijn sappiger dan de volledig gedroogde tomaatjes.
Voor de vulling snij je de rode ui in grove partjes. Daarna hak je de tomaatjes fijn. Verwarm in een grote pan op middelhoog vuur de overgebleven olijfolie. Fruit hierin de rode uien en voeg na 5 minuten de boerenkool toe. Als deze flink geslonken is doe je ook de zongedroogde tomaatjes in de pan en bakt die kort mee. Haal de pan van het vuur. Hak de mozzarella in kleine stukjes. Doe 2/3 hiervan in de pan bij de vulling, de overige 1/3 bewaar je om over de gekookte pasta te strooien als decoratie. Maal de hazelnoten in stukjes in een keukenmachine en hoe ze apart. Maal daarna de vulling in delen in de keukenmachine. Het moet ongeveer de consistentie hebben als op de foto hieronder. Het ligt ook aan je eigen voorkeur hoe grof of fijn je de vulling maalt. Doe alle gemalen vulling in een grote kom en voeg gemalen hazelnoten, peper en zout naar smaak toe. Zorg ervoor dat je ook wat hazelnoten overhoudt om als decoratie over de pasta te strooien.
Nu kun je de pasta gaan vullen. Haal de pasta uit de koelkast. Doe een in een kommetje een ei (het liefst alleen het eiwit). Pak hier een kwastje bij. Rol de pasta in een pastamachine (of met een deegroller) uit tot lange lappen. Doe een paar lepels vulling op de helft van de lap pasta, strijk met het kwastje eiwit over alle randjes en vouw het deeg dicht. Zorg er bij het dichtdrukken voor dat er geen lucht tussen de vulling en pasta blijft zitten omdat ze dan open kunnen gaan in de pan en dan verlies je je vulling. Ik maak vaak hele grote, maar je kunt ook kleintjes maken. Aangezien gaatjes funest zijn moet je ze altijd even controleren. Zie je ergens een gaatje? Plak dan met een beetje eiwit een klein stukje pasta erop.
Zet een pan op het vuur met ruim water en breng dit aan de kook. Doe zout en olijfolie in het water. Nigella Lawson heeft ooit gezegd dat water waarin je pasta kookt zo zout moet zijn als de zee, dus wees niet te zuinig! Kook de pasta ongeveer 6 minuten of iets langer als je niet van al dente houdt. Decoreer je pasta met de overgebleven mozzarella en hazelnotenstukjes en giet er wat goede olijfolie overheen. Eet smakelijk!
Pasta van Anouk
Verse pasta gevuld met boerenkool, zongedroogde tomaten, rode ui, hazelnoten en mozzarella.
Ingredients
- Voor het deeg:
- 200 gram bloem
- 2 eieren (plus 1 ei of eiwit voor het dichtplakken)
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels zout
- Voor de vulling:
- 2 eetlepels olijfolie
- 300 gram boerenkool
- 3 rode uien
- 1 bakje half zongedroogde tomaten
- 200 gram mozzarella
- 200 gram hazelnoten
Instructions
Maak een bergje van de bloem en druk hier een kuiltje in. Voeg olijfolie, zout en de eieren toe en meng dit rustig met een vork.
Kneed het vervolgens tot een elastisch deeg, wikkel dit in plasticfolie en leg het 30 minuten te rusten in de koelkast.
Voor de vulling verwarm je de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak hierin de rode ui glazig. Voeg dan de boerenkool toe. Als die voldoende is ingedikt gaan ook de fijngesneden tomaatjes erbij. Bak die kort nog even mee en haal dan de pan van het vuur.
Rooster de hazelnoten en maal ze vervolgens in een keukenmachine in stukjes.
Hak de mozzarella fijn en voeg 2/3 toe aan de vulling in de pan. Maal vervolgens de vulling in delen fijn in de keukenmachine. Voeg hieraan naar smaak zout, peper en gehakte hazelnoten toe.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het in een pastamachine of met een deegroller tot lange lappen. Vouw die zo dubbel dat je een boven en onderkant hebt.
Vouw het deeg weer open en leg lepels vulling op regelmatige afstand van elkaar op de onderkant van het deeg en druk dit aan. Strijk met een kwastje wat eiwit langs de randjes rondom de vulling. Vouw nu de bovenkant van de lap deeg over de onderkant en dek zo de vulling af. Zorg ervoor dat er geen lucht tussen de pasta zit als je deze dicht drukt.
Kook de pasta in ruim gezouten water ongeveer 6 minuten tot de pasta gaar is. Decoreer met de overgebleven mozzarella en hazelnoten en een scheut goede olijfolie.
Notes
je kunt gewone tarwebloem gebruiken, maar bij de AH hebben ze pastameel en pizzameel van het type '00. Zolang er geen gist of iets anders in zit kun je dat beter gebruiken. Het geeft een zachter, fijner deeg namelijk.